tisdag 31 maj 2011

Iriskakor


Detta är mina favoriter i "småkaksväg". Knapriga och söta och förhållandevis nyttiga... Nej, det var en överdrift, men med havrekli och grahamsmjöl i degen känns de som ett något mindre onyttigt alternativ än många andra kakor. Fast, det är kanske bara är en dålig ursäkt för att få "ta en kaka till"... Receptet hittade jag för längesedan i någon tidning:

ca 25 st
100 g smör
½ dl mjölk
½ dl sirap
2 dl strösocker
2 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 dl havrekli
1 dl kokosflingor
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Smält smöret, tillsätt mjölk och sirap. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vätskan och rör samman till en deg. Dela degen och rulla ut till två stänger. Skär varje i 12 bitar. Tryck ut, platta till och lägg på bakpapper. Grädda mitt i ugnen 200 grader i ca 10 min.

söndag 29 maj 2011

Galna bullar!


Igår bakade maken bröd och passade samtidigt på att ha lite skåprengörning i all enkelhelt. Den kombinationen resulterade i ett smågalet bullrecept. Han ville först inte berätta vad som ingick, men till slut lyckades jag övertala honom att avslöja:

6 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl
1½ dl "Rice Krispies multi grain"
1 tsk salt
1½ msk rapsolja
8 dl vatten
½ dl vispgrädde
1 pkt jäst

Värm vatten och grädde till ca 30 grader och lös jästen i lite av degvätskan. Tillsätt olja, salt och grahams- och rågmjöl samt Rice Krispies. Häll sist i vetemjöl i den mängd att degen blir lagom kladdig.
Låt jäsa i 50 min.
Vält ut degen och platta till lätt. Dela med degskrapa eller kniv till bitar i lagom "bullstorlek". Alltså, rulla inte till bullar utan låt degen förbli "bitar" som läggs upp på plåt.
Jäs 40 min under bakduk.
Släng gärna in 1 dl vatten på en plåt längst ner i ugnen i samma ögonblick som bullarna sätts i ugnen. Grädda ca 12 min i 250 grader och låt svalna på galler utan bakduk.

Lycka till i köket!

lördag 28 maj 2011

Nougatmuffins med mascarponefrosting


Idag har jag varit iväg med ett tjejgäng på spá . Så härligt och rogivande!!! Roffade åt mig uppgiften att fixa kaka till kaffet. Resultatet blev dessa nougatmuffins, receptet hittade jag på bloggen Annicake.
16 st Nougatmuffins
150 g smör
2 dl socker
½ dl ljust muscvadosocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl gräddfil
75 g nougat
Vispa smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt gräddfilen och nougaten som är delad i ganska små bitar.

Klicka ut smeten i formar och grädda i 200g ca 15 min.

Frosting:
1 dl vispgrädde
125 g mascarponeost
1½ dl flosocker
50 g nougat
några droppar moccaessens (hoppade jag över)
Vispa grädden. Vispa ihop ost och florsocker, tillsätt finhackad nougat och moccaessens, blanda ihop med grädden. Spritsa på muffinsen och vips så blir det "cupcakes"!

fredag 27 maj 2011

Studentkort


Två duktiga killar i bekantskapskretsen tar studenten om några dagar. Vilken härlig känsla för dom och ett riktigt sommatecken för oss som får lov att fira deras stora dag! Jag dök ner i pyssellådan igen för att försöka tillverka några personliga kort (personliga = deras namn står på utsidan...). Så här blev det ena:

Och så här blev det andra:



Jag köpte mönsterark och stämplar på Panduro hobby! Bokstäverna är utstansade med hjälp av min trogna "Squeeze" från Quic Kutz. 

onsdag 25 maj 2011

Bakverk och Fikastunders bloggtävling

 

Jag tävlar om detta rosa bak & dekorationspaket hos Bakverk och Fikastunder..

Tävla du också! Tävlingen pågår fram t.o.m den 12 juni.

måndag 23 maj 2011

Cupcakes med vanilj- och marshmallowfrosting

Igår bjöd vi på "tre-kaffe" - som på den gamla goda tiden! Det var ett sant nöje att få kika närmare på lilla ljuvliga kusinbarnet! Till kaffet bjöds det bl a cupcakes, recept från den härliga bloggen Sockerrus, fast med viss modifikation. De blev lite i sötaste laget eftesom jag skippade jordgubbskompotten, den hade säkert balanseat upp smakupplevelsen.

söndag 22 maj 2011

Blommor i sugarpaste

Har provat att göra sockerblommer med en blandning av "Regalice" SP och "Ballina" Gumpaste. Det blev en betydligt smidigare massa att arbeta med. På bilden har blommorna två olika storlekar men de är uttryckta med samma stans. Hittade ett bra modelleringsverktyg här hemma - baksidan av en såndär mojäng som man öppnar apelsinskal med! Idag kommer blommorna att få sitta som dekoration på mina Cupcakes som ska serveras kl. 15.00!

lördag 21 maj 2011

Nybakat kastanjebröd!

Idag fick vi njuta nybakat bröd igen, det var faktiskt ett par veckor sedan maken senast stod med händerna i mjölpåsarna. Idag var det kastanjemjöl i degen och det resulterar i saftiga, matiga bröd. Den här gången bad jag honom mäta upp alla ingredienserna så att receptet kunde läggas ut i bloggen. Vanligtvis kastas ingredienserna i lite på måfå och därför blir det ena brödbaket aldrig det andra likt   på gott och ont... Brödet är bakat på baksten, men det går ju naturligtvis lika bra på plåt.
Recept:
50 g jäst
8 dl kallt vatten
500 g kastanjemjöl
1 dl rågmjöl
1 msk havssalt
½ dl rapsolja
7 dl vetemjöl
3 dl lantbrödsmjöl.

Lös jästen i lite kallt vatten och tillsätt övriga ingr. Abeta degen länge, ca 10 min, i assistent. Låt jäsa dragfritt och övertäckt ca 1,5 timmar.
Knåda igenom degen hastig och forma till två spolformade limpor. Låt jäsa ca. 45 min under duk.
Värm ugnen till 250 grader.
Snitta ev ytan med vass kniv. Sätt sedan in bröden i ugnen samtidigt som du kastar in ca en dl vatten  på en plåt nederst i ugnen. Sänk genast värmen till 200 grader och grädda ca 20-25 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

LYCKA TILL I KÖKET!

måndag 16 maj 2011

Utflyktskaka

Våren är utflykternas tid, i alla fall om man har barn i lågstadiet. Imorgon ska minstingen iväg på en heldag med klassen och det förpliktigar!!! Bland annat har han beställt en kladdkaka, helst "köpe" - men efter lite övertalning bakade vi en tillsammans istället. Det blev ett delvis improviserat recept, så jag hoppas att den blev som han tänkt... Om någon vill testa:
100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Mini marsmallows
Smält smöret och ställ till sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingr. och sikta ner i äggsmeten. Rör ner smöret och marsmallows. Häll i bröad form och grädda i 175 grader ca 15 min.

söndag 15 maj 2011

Tillverkning av "Välkommen till världen-kort"

Ett litet kusinbarn är fött! Present från den nyöppnade, ekologiska barnklädesbutiken "Röda Hund" har införskaffats. Dax att ta fram pyssellådan och fixa ett litet kort. Jag är verkligen ingen stjärna och det går inte att kalla resultatet för "scrapbooking" - men det är så roligt! Ett sätt att ta en paus i vardagen...



Döskallestämpel är från "Magnolia" och flitigt använd genom åren!

Rabarberpaj!

Igår skördade vi rabarber hemma hos mina föräldrar. Tyvärr höll inte ambitionen att tillverka pajen igår, det var ju Melodifestival och allt! Idag har "krafterna" återvänt och medan äldste sonen satt med skolarbete och yngste var på loppis med pappa rotade jag fram ett recept:
Pajdeg:
200 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret långsamt och låt det svalna lite. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Tryck ur ca 2/3 av degen i en pajform.
Fyllning:
600 g rabarber
1½ dl socker
2 msk potatismjöl
1 krm mald ingefära
Skiva rabarbern. Blanda de torra ingredienserna och varva sedan skivade rabarber och sockerblandningen. Smula över resterande pajdeg och grädda i 200 grader varm ugn ca 30 min. servera med smaskig vaniljsås eller glass...eller grädde.
LYCKA TILL I KÖKET!

söndag 8 maj 2011

Dagens boktips + njuter av mina BLOMMOR

Nu har jag äntligen läst ut "100-åringen". Äntligen eftersom:
1. jag har lånat boken och det är liksom lite stressande i sig
2. den var rolig i omgångar, men fungerade bra som sömnmedel emellanåt
3. nytt bokklubbsmöte närmar sig och det ligger lite prestige i att ha med sig något att redovisa




Jag njuter i fulla drag av alla födelsedagsblommor! Tänk att alla buketter går i rosa och matchar varandra så perfekt! Jag har susat omkring och tagit foto på rubb och stubb, visar ett urval idag!

fredag 6 maj 2011

Tårtövning


Idag har jag bakat min första "sugarpastetårta". Lite trixigt, men väldigt roligt. På bilderna ser man väl tydligt smörkrämen som jag använde för att klistra fast blommorna. Orutinerat att ta fotot från den vinkeln, nästa gång ska jag se till att fusket inte syns i bild!!!

torsdag 5 maj 2011

Födelsedag!

Idag har jag blivit ett år äldre. Det har ju visserligen tagit ett helt år att nå hit, men idag är det så att säga målgång... Oj vad firad jag har blivit, med blombud, telefonsamtal, presenter och ALLA bokklubbens medlemmar! Helt otippat, men så GLAD jag blev!!! Bokklubben kom med bubbel till glasen och fick provsmaka mina "cake pops" (receptet snodde jag från Bakfnatt). Det gjorde inte så ont att "nolla" i alla fall!

måndag 2 maj 2011

Så var det sol, så var det regn!

Ja, precis så har det varit idag! För en liten stund sken solen på min blomsterhörna och jag passade på att fotografera. Eftersom mitt blomsterintresse är större än mitt vattningsintresse, går många växter en tragisk död till mötes... Därför är det bäst att njuta så länge det ser fint ut!

söndag 1 maj 2011

Kanelbullar!


Hembakat!
Maken har bakat kanelbullar idag efter beprövat recept (baksidan av vetemjölspåsen + extra fyllning, förståss). Idag har det varit lite svalare, men det hindrade inte mamma och mig från att åter hugga tag i pensel och färgburkar i kampen att försköna badhytten invändigt. Bildbevis dyker upp när  projektet kommit lite längre!