onsdag 29 juni 2011

Tävling!




Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder.. om dessa fina prylar,

tävla du också! Tävlingen pågår fram t.o.m 17 juli!



Tårta med jordgubbskräm


Igår bjöd vi middagsgästerna på jordgubbstårta till kaffet. Grundidén kommer från senaste nummret av "Isabellas", men jag gjorde en annan tårtbotten, använde jordgubbar istället för hallon, skippade likören etc. Kanske bättre att skriva hur jag faktiskt gjorde:
Ljus tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa rumsvarma ägg och strösocker riktigt länge! Blanda resten av ingredienserna i en skål och sikta ner i äggsmeten. Rör försiktigt om så att allt blandas. Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter, hela vägen upp på kanterna så att kakan kan resa sig jämnt. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 35 min.
Kräm:
1 vaniljstång
1 burk crème fraiche 38%
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
ca 500 g jordgubbar, delade i mindre bitar
+ extra flocrsocker som dekor.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädden, inte för hårt. Blanda alla ingredienser utom jordgubbarna. När allt är väl blandat vänds jordgubbarna ner.
Dela tårtbotten i tre delar och fördela krämen mellan. Kakan pudras med en rejäl dos florsocker och dekoreras efter dagsform (jag använde sugerpasteblommor i brist på färska bär som annars hade varit finast och godast).

LYCKA TILL I KÖKET!

måndag 27 juni 2011

Sommar, sommar, sommar...

Idag har jag min första riktiga semesterdag! Tro det eller ej, men det HAR faktiskt varit en sådan dag som åtminstone jag bara pratar om, men aldrig riktigt hinner uppleva. Jag har legat i solstolen under hela P1 Sommarprogram, utan ett enda avbrott. Att sommarvärden idag var bloggaren "Underbara Clara" gjorde dessutom saken ännu bättre! Glömde nästan bort lunchen till barnen, men eftersom det var så varmt passade det bra med "räddaren i nöden" - en smoothie! Idag fanns det endast tre ingredienser iden:
*banan
*frysta jordgubbar
*vaniljyoghurt
Blev precis lagom till äldste sonen och hans kompis!

lördag 25 juni 2011

Dagen efter midsommarafton...

... är lugn och behaglig. Igår firades det i vanlig ordning med dans runt stången och knytiskalas i vännernas nyrenoverade uterum. Hurra för uterum på midsommarafton som i allmänhet är årets mest ostadiga dag (vädermässigt)!!! Vårt bidrag till buffén var pastasallad och makens brytbröd. Som vanlig är det oehört svårt för honom att presentera ett pålitligt recept, men detta är nog så nära man kan komma:

Brytbröd + ett stort runt bröd
8 dl vatten
50 g jäst
75 g smör
15 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 msk socker
2 tsk salt
Värm vattnet till 33-35 grader och lös jästen däri.
Tillsätt mjölet, rumstempererat smör och socker. Arbeta degen ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare en liten stund.
Låt jäsa ca 40 min och dela sedan degen i två delar.
Forma ca 14 ganska stora bullar och sätt ihop till ett brytbröd på en plåt. Den andra delen formas till ett vanligt bröd som läggs direkt på plåt.
Jäs bröden ytterligare 45 min, under tiden som ugnen värms till 250 grader.
Pensla brytbrödet med ägg och strö över frön efter behag (vi använde solros- och pumpafrön). Grädda i ca 22 min. Låt svalna på galler med bakduk.
Sikta rågmjöl över det andra brödet, för ett rustikare utseende. Grädda i ca 25 min, släng in en kopp vatten på en plåt längst ner i ugnen för en hårdare skorpa. Låt svalna på galler utan bakduk.



Den här buketten (från "glass au fleur"), som var avsedd för värdinnan, hade jag så svååårt att slita mig från... men hon fick den i alla fall och det var hon ju värd!

 Ha en riktigt skön och långsam midsommardag, för det ska jag!

tisdag 21 juni 2011

Blondies-kakor


Nyligen presenterade "Söta saker" ett riktigt smaskigt småkaksrecept i bloggen. Eftersom jag är svag för småkakor, både vad det gäller att äta och baka dem, så var jag tvungen att prova. Hela familjen blev väldigt förtjusta! Hemma hos oss pågår en ständig kamp om det ska vara nötter eller inte i kakorna och här kunde man lätt låta bli att lägga nötter på en del av kakan, så kunde alla njuta.  Här är receptet:
100 g smör
3½ dl brun farin
2 ägg
2 msk jordnötssmör (vilket kan uteslutas - det gjorde jag)
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
100 g vit choklad, hackad i bitar
1-2 dl valnötter (jag använde en blandning av pecannötter och hasselnötter)


Blanda samman det rumsvarma smöret med farin-och vaniljsocker. Blanda ner ägg och ev. jordnötssmör. Banda mjöl, bakpulver och salt för sig och blanda ner i smeten. Klä en liten långpanna eller fyrkantig form och bred ut smeten i den. Tryck ner vita chokladbtar och nötter jämnt över kakan och grädda i ca 30 min i 175 grader. Skär i rutor.

fredag 17 juni 2011

Hello Kitty

Min första Kitty! Lite skavankig här och där och - vilket sönerna genast noterade - utan fötter. Tur att det är modernt med långklänning!!! Jag blandade vanlig sugerpaste med CMC pulver så blev den lättare att arbeta med.

tisdag 14 juni 2011

Havrekakor med sting!

Skolavslutning! Det började med regn och slutade med strålande sol. En riktigt härlig start för alla sommarlovsbarn. I äldste sonens klass är det tradition att baka något till den gemensamma kakbuffén som dukas upp i klassrummet efter rektorns obligatoriska tal. Bidraget från oss i år blev dessa, ganska heta, havrekakorna. Receptet hittade jag på nätet ("Allt om mat" - tror jag) och har inte ändrat mer än någon liten detalj:
150 g smör
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl muscovadosocker (jag använde ljust, i originalreceptet var det mörkt)
1 tsk bikarbonat
2 krm cayennepeppar
½ msk kanel
1 krm salt
50 g grovhackad mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör i havregryn. Blanda resten av ingredienserna förutom chokladen och rör ner i smeten. Låt allt svalna lite och rör ner chokladen.
2. Gör ca 30 kulor av smeten och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
3. Grädda i ca 15-18 min.

måndag 13 juni 2011

Vaniljmoussetårta


Jag har hittat ett riktigt bra recept på den fina bloggen "Baka, baka liten kaka". Tårtan räckte till 13 personer som, mycket väluppfostrat, tog "lagom" stora bitar!
Kexbotten:
Ca 200 g valfria kex
100 g smält smör

Krossa kexen till smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i botten på en springform.

Vaniljmousse:
200 g naturell färskost
200 g vaniljyoghurt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
5 gelantinblad

Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Lägg gelantinbladen i blöt. Vispa 2 dl grädde. Smält gelantinblanden i 1 dl varm grädde. Blanda ner gelantingrädden i ostsmeten och vänd försiktigt ner den vispade grädden. Häll ovanpå kexbotten och låt stelna i kylskåp, gärna över natten.

Vaniljmoussen blev ganska fast, ska kanske pova att dra ner på antalet gelantinblad nästa gång... om jag vågar...

LYCKA TILL I KÖKET!

måndag 6 juni 2011

Boktips x 2

Det var ett tag sedan jag lämnade boktips, så idag blir det två tips till priset av ett!
"Din heder" skriven av Martin Svensson (också musiker): snabbläst bok om hederskulturen, men också om kulturkrockar på andra plan. Författaren vinklar problematiken lite annorlunda mot vad jag är van vid vilket gör historian mindre förutsägbar än vad den annars kunde varit. Absolut läsvärd!

"Sommardöden" av Mons Kallentoft: en riktig "hängmattedeckare". Jag läser nästan aldrig deckare, men ibland så... Kuslig historia (men så är jag också en lättskrämd figur) som utspelar sig en ovanligt het sommar i Linköping. De besynnerliga morden på unga flickor blir en riktigt svår nöt att knäcka för kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor. Sista delen av boken sträcklästets eftersom den var så läskig. Läsvärd, även om man inte brukar läsa böcker ur den här genren.

lördag 4 juni 2011

Sockermask!

Har producerat lite nytt i sugarpaste. Den här gången blev det en klurig mask bland blommor och blad. Fotograferade för första gången med mitt nya macroobjektiv!

torsdag 2 juni 2011

Kakfat + pärlor!

Nu är terminen snart slut och det märks inte minst på alla fina alster som barnen kånkar hem från skolan. Senaste arbetet var äldste sonens kakfat på fot! han vet att jag önskat mig ett och tog därför saken i egna händer! Det blev jättecoolt och ska naturligtvis stå framme även när det inte används till kakor. Hittade en lång rad av pärlor som sonen trätt för flera år sedan. Passade bra ihop tycker jag!