onsdag 29 februari 2012

Surdegsvallmobröd!

Hög tid att uppdatera, eller hur! Denna gången får det bli ett lite hälsosammare inslag i form av makens limpor. Det framgår inte supertydligt av bilden, men ovanpå brödet ligger blått vallmofrö (eftersom bröden inte penslats trillar fröerna lätt av...). Vallmo finns även som smaksättare i brödet, vilket ger en god smak!
Recept:
1000 g Manitoba Cream
500 g vetesurdeg
450 g vatten (36-gradigt)
22 g havssalt
Blått vallmofrö i valfri mängd (ca 1 msk)
Blanda alla ingredienser utom salt och vallmofrö och arbeta i assistent ca 10 minuter. Mot slutet tillsätts salt och vallmofrö. Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rundriv bröden (osäker på hur man rundriver? Här är en bra länk med information) och låt de vila i ca 10 minuter. Forma försiktigt till limpor och rulla dem i vallmofrö. Lägg på papprade plåtar och låt bröden jäsa under bakduk på dragfritt ställe ca 14 timmar. Grädda i 250 grader i ca 17 minuter (eller tills innertemperaturen är 94 grader). Önskas knaprig skorpa - kasta in en kopp vatten precis när bröden åker in i ugnen och låt sedan bröden svalna på plåt utan bakduk.

tisdag 14 februari 2012

Muffins med Änglaluddsfrosting!

...ja, eller något i den stilen kan man väl översätta "Angel Feather Icing" med. Har någon ett bättre förslag så meddela mig genast, jag har mååånga vänner som har betydligt bättre språkkunskaper än vad jag har! Som så många gånger tidigare har jag snokat reda på recepten till så väl muffins som frosting på den här fantastiska bloggen! Dagen till ära har jag även införskaffat ett nytt tårtfat på fot, vilket jag saknat länge. Det ser lite glammigare ut att ställa tårtan (eller i detta fallet, muffins) på ett fat med fot - tycker jag i alla fall! Nu blir nästa projekt att hitta ett ledigt skåp att förvara det i... åh, jag tänkte verkligen inte på den biten...
 Tårtfat från Housedoctor - visst är det fint!



Recept muffins:
100 g smör, rumsvarmt
150 g socker
2 ägg
1 äggula
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
90 g vaniljpulver (jag använde Marsan)
2½ dl grädde
Vispa smör och socker fluffigt. Blanda i ett ägg i taget och sedan äggulan, vispa mellan varje. Blanda ihop de torra ingredienserna och pytsa det sedan i smörblandningen i ca 3 omgångar under fortsatt vispning på låg hastighet. Häll i grädden sist och vispa till en slät smet. Fyll muffinsformar till 2/3 med smeten och grädda i 200 grader under 15-20 minuter.

Angel Feather Icing:
2 äggvitor
170 g socker
1 dl glukos
2 msk vatten
1 tsk citronjuice
1 tsk vaniljextrakt (ingen aning om vad det är, jag hällde i en skvätt vaniljarom istället)
Konditorfärg (här använde jag en rosa färgpasta från "Squire Kitchen")
Koka upp ett vattenbad. Häll alla ingredienser utom vaniljarom och färg i en skål som sedan placeras över vattenbadet. Börja genast mixa med en elvisp och fortsätt vispa i ca 7 minuter. Tag sedan skålen från vattenbadet och tillsätt vaniljarom och färg. Fortsätt sedan vispa till valfri konsistens (ju längre man vispar ju styvare blir frostingen), men efter sammanlagt ca 10 min är det oftast färdigt. Häll frostingen i en sprits med stor stjärntyll och dekorera. Det går bra att dekorera dagen innan muffinsen ska ätas och förvara i kyl.


Pojkarna fick härja fritt bland strösselburkarna och så klart blev deras utsmyckning mycket mer kreativ än min!

måndag 13 februari 2012

Hjärtliga cakepops

Cakepops känns alltid lite festligt att bjuda på och de är ju synnerligen enkla att tillverka! Så här till alla hjärtans dag passar det bra att dekorera med just hjärtan! Det här är steg två i min trestegsraket inför morgondagen. Bara nu inta alla på jobb bantar...

Receptet är det gamla välbeprövade "Oreopops"-receptet som finns bl a här.

söndag 12 februari 2012

Små munsbitar...

...till kaffet på alla hjärtans dag! Jag vet att det är två dagar kvar, men det är lika bra att börja i tid med förberedelserna. Jag har nämligen tänkt bjuda mina arbetskamrater på en liten "Alla hjärtans dag fika", det är de absolut värda. Kanske får dessa små skapelser ändå stanna hemma eftersom de är barnens favoriter. Busenkla är de att göra, perfekt om barnen vill hjälpa till i köket:
Smält valfri choklad över vattenbad (jag använde 55% choklad) och blanda ner minimarshmallows. Häll upp i små formar och dekorera med ex. fler marshmallows (brist på fantasi...?) och färdigköpta sockerhjärtan! Vips - färdigt!
Hjärtat är en pärlrad som min son gjorde för flera år sedan. Han trädde upp de finaste pärlorna på en lång tråd utan något egentligt syfte - och jag har haft så mycket glädje av det!

torsdag 9 februari 2012

Surdegsbröd med italiensk touch!

Då var husbagaren igång igen - och ingen är gladare än vi! Den här gången skapades idén till brödet delvis genom en kylsskåpsrensning, vilket inträffat förr. En halvtom förpackning pastasås och en burk soltorkade tomater i olja, där bara oljan var kvar, utgjorde basen för smaksättningen. Brödet blev snyggt orangefärgat, vilket tyvärr inte framgår så bra av bilden, och passade utmärkt bra till soppa.
Så här fixar ni brödet:
1000 g vetemjöl
500 g tomatpastasås (eller tomatkross)
250 g vatten (36-gradigt)
0,75 dl olja från en burk soltorkade tomater
450 g vetesurdeg
1 msk torkad basilika
22 g salt
Häll alla ingredienser utom saltet i assistenten och arbeta ihop under minst 10 minuter. Alldeles mot slutet arbetas även saltet in. Stjälp upp på bakbord och forma två limpor. Lägg för jäsning i formar eller dirket på papprade plåtar. Låt jäsa i rumstemperatur under bakduk i 10-12 timmar. Inför gräddningen kan man sikta över vetemjöl om man gillar det lite mer rustika utseendet. Grädda bröden i 250 graders ugnstemperatur i 17 min (brödens innertemp ska ligga på 96 grader). Låt svalna på galler utan bakduk.
HAPPY BAKING!