torsdag 29 mars 2012

Mjölkchokladglass!

Vårens solstrålar värmer så skönt nu och det är inga problem att sitta i lä på trappan och dricka eftermiddagskaffet. Vissa dagar finns det faktiskt hopp om att det kommer blir sommar i år igen! När kylen var full av äggulor efter senaste macaronbaket krävdes det inte heller någon större fantasi för att komma på hur de bäst skulle användas. Glassmaskinen åkte fram och jag tillverkade gammeldags chokladglass enligt ett recept i boken som tillhör glassmaskinen. Nu är både maskinen och receptboken från tidigt 90-tal, så det är med all säkerhet antikt! Glassen blev hur som helst god och är väl värd att prova.
Recept:
3 äggulor
1/4 dl strösocker
2 dl mjölk
150 g mjölkchoklad
1½ dl vispgrädde
Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Värm mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt chokladen smälta ner i den varma mjölken. Tag av kastrullen från plattan och häll äggvispet i chokladen under vispning. Värm försiktigt igen under omrörning eller vispning tills krämen tjocknar. Låt krämen svalna och rör sedan ner grädden. Blanda väl. Starta makinen och häll i blandningen genom öppningen i locket. Kör i ca 30 minuter tills det blir krämig glass (max 45 min enl. vår maskins beskrivning).

lördag 24 mars 2012

Lavendel + hallon macarons!

Jag har visst en macaron-passion just nu! Så när maken skulle ha fredagskaka med till jobbet i veckan tog jag tillfälligt i akt att utsätta hans intet ont anande arbetskamrater för ett litet experiment. Jag hade funderat en tid på hur det skulle smaka om man tillsatte lavendelsmak till dessa redan väldigt smaskiga kakor. Var det risk för en parfymerad smak? Eller ännu värre, skulle det smaka linnekåp? Ha, det blev faktiskt hur bra som helst!
Grundrecept mandelkakor:
4 st äggvitor (rumsvarma)
½ dl strösocker
150 g siktat mandelmjöl
4 dl siktat florsocker
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa rumsvarma äggvitor på låg hastighet i en bunke, öka hastigheten efter hand. Tillsätt strösockret, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt (för hand) ner mandelmjöl och florsocker i marängesmeten och tillsätt den färg som önskas. Spritsa ut smeten till 50 runda klickar på plåt med teflonbakpapper. Låt kakorna vila på plåten i 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen. Grädda kakorna i ca 12 minuter. Dra bort bakplåtspappret direkt från plåten och låt kakorna svalna.
Grundrecept smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
huhållsfärg
Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt. Vispa ner äggulan. Tillsätt karamellfärg och ev essens/smak.
Lavendelsmörkräm: Minska 1½ msk av florsockret, uteslut vaniljsocker och tillsätt istället 1½ msk lavendelsocker. Tillsätt även lite lila färg.
Hallonsmörkräm: Tillsätt 2 msk hallonsylt och röd/rosa färg.
I lavendelkakorna använde jag rikligt med färgen "Purple" från "Squires kitchen" och till hallonkakorna en blandning av röd hushållsfärg och färgen "Pink" också från "Squires kitchen". Fägerna går att köpa på olika webshops (ex hos kakburken).
Montering: Bred ett lager smörkräm på undersidan av en kaka och lägg ihop den med en annan, som en hamburgare.
Dessa små pärlor får även bli mitt bidrag till Månadens sötsak!
manadens sotsaker Månadens sötsak

måndag 19 mars 2012

Whoopie pies!

Jag har länge velat prova baka whoopie pies för att ha något barnvänligare alternativ till macarons (som jag är helt galet förtjust i). Sagt och gjort - igår googlade jag recept och slog sedan till med ett från Leilas eftersom de oftast är väldigt "pålitliga". Nu blev ju inte resultatet så förtjusande som jag tänkt mig. Smaken är det inget fel på, men de blev för "bulliga" i formen (synnerligen i jämförelse med Leilas jämn och fina...). Det är i varje fall värt fler försök, för som sagt smaken var det inget fel på...
Kakdeg:
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 st ägg
1 dl créme fraiche
Sätt ugnen på 175 g varmluft. Vispa smör och strösocker krämigt. Tillsätt alla de torra ingredienserna och rör om ordentligt. Blanda i ägg och créme fraiche för hand och rör till en slät kaksmet. Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till bollar som är lite mindre än en pingisboll. Grädda dem i mitteln av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt.

Rasberry frosting:
60 g mjukt smör
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1,5 dl hallon (jag fuskade eftersom jag inte hade hallon hemma och tog istället någon msk hallonsylt)
Vispa smör, florsocker och philadelphiaost krämigt. Vänd försiktigt ner hallonen.
Montering:
Bred lite frosting på undersidan av en kaka och tryck fast en annan på frostingen (som en hamburgare).
Jag hällde dessutom lite strössel runt om för att piffa till den annars ganska bleka kakan.

I receptet står det att kakorna ska serveras färska samma dag som de bakats. För att få reda på hur viktig den detaljen var utsatte jag idag mina arbetskamrater för ett expriment - de fick äta whoopisarna "dagen efter"... och de överlevde! Jag monterade dem visserligen i morse innan jobb, men ändå. Bra att veta om man tänker servera kakorna på kalas eller så, för jag har absolut inte tid att stå och baka samma dag som gästerna ska komma! Men det säger kanske mer om hur jag är...

HAPPY BAKING!

fredag 9 mars 2012

Violmacarons!

När jag stack ner vårens första penséer i jorden härom dagen, inspirerades jag hastigt och lustigt till att baka lila macarons. Visst är människan märklig! Det kan ha spelat en viss roll att jag sedan flera veckor tillbaka haft en flaska violessens på köksbänken. Denna hade direktinporterats från Essencefabriken i Stockoholm, via personligt bud... Det ni, somliga har det bra! Hur som haver hade den där flaskan stått och sänt ut små signaler under en lång tid, och när jag nu såg mina penseér (som ju påminner lite om XL violer) så föll så att säga bitarna på plats - det skulle så klart bakas violmacarons!
Med liv och lust satte jag igång med macaronbakandet enligt det här receptet (som jag även använt här). Tyvärr blev det K-A-T-A-S-T-R-O-F... smeten blev så rinnig att den lämnade spritsen alldeles av sig själv och, ja ni kan ju tänka er hur det flöt ut på plåten (för jag gjorde ändå ett försök...). Skam den som ger sig, jag gjorde en ny omgång och VOILA... de blev nästan pefekta...
... men bara nästan. Den här gången blev smaken bra (det blev den även vid första försöket, tyvärr, eftersom jag åt ganska mycket av smeten och de misslyckde kakorna...), konsistensen blev perfekt - men färgen! Ååååh de blev för bleka, inte alls sådär mustigt lila som jag hade föreställt mig! Nu har jag åter lärt mig att man behöver slänga i så in i bänken mycket färg för att de inte sa blekna under gräddningen. Violessencen kunde jag också varit lite generösare med, men det är ju bara att prova sig fram (essencen tillsätter man i smökrämen, dosera efter egen smak). För att färga macaronsmeten använde jag Squires Kitchen purple paste.
Trevlig helg!

söndag 4 mars 2012

Nougatcupcakes med Philadelphiafrosting!

Idag har det tillverkats cupcakes till en 21-åring! Jag har en förkärlek till allt som är rosa (någon som noterat detta) och när jag ska dekorera kakor eller tårtor tenderar det ofta likna något som ska serveras på ett barnkalas. Den här gången försökte jag skärpa till mig och få lite vintage-stuk på sockerblommorna med hjälp av svart och silver, vilket är ovanliga färgingredienser när jag pysslar i köket.
 
Philadelphiafrostingen som jag använt mig av tidigare har varit för "smörig" i smaken och dessutom innehöll den grädde vilket gjorde att sockerdekorationerna började smälta efter en stund. Efter lite snokande hos andra bakbloggare hittade jag detta enkla och goda recept som jag kommer fortsätta använda mig av. Det trista är att den inte blir vit, utan gulaktig vilket ju också gör att den rosa färgen får en annan nyans än vad jag tänkt. Nåväl, vintage är ju lite åt det gulnande och laxrosa hållet - så det blev väl okej ändå!
Receptet på cupcakes har jag tidigare använt här, men denna gången stack jag även ner en ganska rejäl stav nougat mitt i smeten före gräddning. Till 12 cupcakes använde jag knappt 100 g nougat.
Sist men inte minst, det mycket enkla och goda receptet på Philadelphiafrostingen som jag hittade hos "Bakverk och fikastunder":
25 g mjukt smör
200 g Philadephiaost
2 dl florsocker
Rör ihop med elvisp, men vispa inte för länge eftersom sockret då löser upp sig och frostingen blir rinnig. Receptet räcker till att med stor tyll spritsa ca 8-9 cupcakes.

GOD SÖNDAG ALLIHOP!