onsdag 25 juli 2012

Strandkakor!

Idag har det varit 100 grader varmt, minst - och jag är inte den som klagar. Men faktum är att den här otroligt snabba temperaturväxlingen har gjort att jag inte klarar vara ute lika mycket som jag faktiskt vill. Kanske har jag dessutom fått något för mycket sol på axlarna, men har ju bara mig själv att skylla... För min del får solen gärna fortsätta stråla från en molnfri himmel hur länge som helst, för det finns väl ingen lyxigare känsla än att SJÄLV få välja mellan sol och skugga! Idag har det som sagt varit en skuggdag för mig och ett bra tillfälle att fylla på kakburkarna.
Inte så konstigt att det var sandkakor jag tänkte på idag, det är ju en "sand-mellan-tårna" period just nu. I originalreceptet hade man klämt fast en liten mandel på toppen av kakan, men eftersom hälften av familjen inte gillar mandel så duttade jag lite muscovadosocker på toppen i stället och vips hade jag uppfunnit "strandkakor". Jag har hört att man kan byta ut en liten ingrediens och därefter malligt påstå att man är urmoder till bakverket (fast med tanke på alla sandkaksrecept som existerar är risken stor att det finns hur många urmödrar som helst till just den här idén..)
Recept, ca 40 st:
225 g smör
1 3/4 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl
muscovadosocker

Smält smöret så att det blir ljusbrunt men inte bränt. Låt det svalna. Arbeta ihop smör, socker, vaniljsocker och sist mjöl blandat med bakpulver, till en lagom smidig deg. Rulla ut längder, dela i bitar och rulla små runda kakor som läggs på plåt med bakplåtspapper. Strö över lite muscovadosocker och grädda i 10 min i 175 grader varm ugn.

söndag 22 juli 2012

Cupcakes med röda vinbär och vit choklad!

Hej igen - får jag säga eftersom det var ett tag sedan bloggen uppdaterades! Det är ju i allra högsta grad semestertider och jag har ägnat en hel del tid på södra Sveriges skateboardparker tillsammans med maken och två pigga söner = omöjligt att baka vilket i sin tur resulterat i avancerad bakabstinens. Nu är vi i alla fall tillbaka och med endast ett besök på akuten under "skatesemestern" måste man säga att det var en lugn och lyckad vecka.
Väl hemma hade till min stora glädje flera snälla släkingar skördat sina vinbärsbuskar och undrade om jag ville ha lite bär. Yeees! Eftersom ingenting ätbart växer i min egen trädgård blev jag överlycklig. En del har redan hamnat i frysen, men många landade direkt i dessa smaskiga cupcakes. Receptet har jag hämtat från bloggen "Frostrosor", men ändrat lite (som vanligt).
Recept cupcakes:
250 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
260 g vinbär
½ dl socker
200 g vit choklad
Vispa smör och 3 dl socker pösigt. Vispa ner ett ägg i taget och vispa minst en minut mellan varje. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner detta i smeten. Rör till sist ner den hackade vita chokladen och vinbären som blandats med resten av strösockret. Fördela smeten i ca 24 normalstora muffinsformar och grädda i 175 grader ca 20-25 minuter.

Frosting:
30 g mjukt smör
50 g cream cheese
ca 3-4 dl florsocker
ca 50 g vinbär
Rör ihop ingredienserna och spritsa eller bred på muffinsen.
OBS: detta är ett litet frostingrecept som endast räcker till att täcka ca 6 cupcakes!
Dax att fånga solen - det gäller att passa på en sommar som denna!

torsdag 5 juli 2012

Whoopies med vit chokladfyllning!

Nu ska jag avslöja att jag verkligen KÄMPAT för att lyckas baka whoopies som ser ut som whoopies. Allt snack om att det är så enkelt att lyckas med dessa kakor, alla små gliringar om att det är "Svensson-macarons" eftersom det är en baggis att svänga ihop whoopies jämfört med macarons. Pyttsan - helt fel enligt mig. Men nu börjar jag trots allt tro på att det finns en liten kakgud i himmeln som kikat ner på mig och mina svettiga försök, lagt huvudet på sned och sin hjälpande hand över mig och mitt kök - för äntligen lyckades även jag! Skam den som ger sig!!!

Det kan ju även vara så att jag fått tag på det ultimata whoopiereceptet nu, för tro mig jag har provat många. Vid ett tillfälle blev det totalkatastrof, istället för små välvda kakor flöt smeten ut till flortunna rån (väldigt goda, men totalfel ändå). Nåväl, det bästa receptet stal jag från den här bloggen och det kan alltså varmt rekommenderas.
100g mör
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2½ tsk vaniljsocker (vaniljpulver enl. originalreceptet)
½ dl mjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget. Rör ihop mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och rör sedan ner det i smeten. Tillsätt sist mjölken. Fyll en sprits med en rund tyll och spritsa ut 5 kr stora prickar på papprade plåtar (tänk på att ha avstånd i mellan eftersom smeten flyter ut under gräddning). Grädda i ca 10 minuter och låt sedan svalna.
Eftersom dessa kakor tillverkades i samband med att jag gjorde en tårta för ett tag sedan använde jag samma chokladfrosting som jag hade spacklat tårtan med (det blev nämligen lite över som räckte precis till kakorna). Receptet finns här.
Happy baking!

tisdag 3 juli 2012

Mini chokladcupcakes med marshmallowfrosting

Om man bara är lite sötsugen, kan man förslagsvis dämpa begäret med en minicupcake! Den här varianten blev i det närmaste cylinderformad men det beror förståss på vilken sorts muffinsplåt man har. Jag rekommenderar verkligen att man investerar i en muffinsplåt om man gillar att baka. Den går att använda till både brödbullar, muffins, etc och den förhindrar framförallt muffins från att "flyta ut". Det här receptet kommer från Linda Lomelinos hemsida, där man för övrigt kan hämta hur mycket inspiration som helst, jag har ändrat lite och hoppat över vissa moment. Leta efter "S´mores cupcakes" för originalrecept! Receptet räckte till ca 12 små och 6 normalstora cupcakes.
Cupcakes:
2 dl mjöl
1 1/4 dl kakao
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1/4 tsk vaniljpulver
110 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
2 stora ägg
1½ dl gräddfil
ev. 2-3 msk mjölk
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och vaniljpulver i en skål. Ställ åt sidan. I en stor skål vispas smör och socker tills det blivit vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills väl blandat. Vispa ner mjölblandningen och gräddfilen i omgångar, börja och sluta med mjölblandningen. Tillsätt mjölk om smeten känns för fast. Fördela jämt mellan formarna (det brukar vara lagom att fylla formen till ca 2/3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (samma tid ungefär för både stora och små, men känn gärna med en trästicka mot slutet av gräddningen, chokladbakverk blir lätt torra om de övergräddas...).
Marshmallowfrosting:
3 stora äggvitor
1½ dl strösocker
ev ½ tsk vaniljextrakt (det hoppade jag över)
Häll äggvitor och socker i en skål och ställ i vattenbad. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp (absolut inte elvisp) så att äggen inte stelnar. Vispa tills blandningen blir ungefär 60-65 grader, eller till sockerkristallerna har smält (ta lite av blandningen mellan fingrarna så känner du om några sockerkorn finns kvar). Ta bort från värmen och vispa med elvisp (eller i köksmaskin) tills marängen blir sval, fast och glansig. Spritsa ut på cupcakesen.
Tips:
Jag sparade överbliven frosting i spritsen i kylen och den klarar sig fint där något dygn, kanske till och med längre. Dock blev inte strukturen så jämn och fin när jag spritsade dagen efter.
På frostingen ligger några hemmagjorda sockerblommor!

Glad tisdag på er!

söndag 1 juli 2012

Bjudbullar!


Igår hade vi ett litet trädgårdsparty (inomhus, man vet ju aldrig med svensk sommar...) och till den väldigt snålt tilltagna, caterade italienska buffén hade maken bakat dessa små bullarna. Det var tur att vi hade lite extra bröd så att gästerna blev någelunda mätta. Jag tycker inte om att hänga ut någon,  men det är nästan så att jag vill höja ett varnande finger för att beställa från den här resturangen.
Bullarna var i alla fall väldigt goda och lättbakade:
25 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
11 dl vetemjöl
3 dl grovt durumvetemjöl (kan bytas ut mot annat mjöl)
1 tsk havssalt
Blanda alla ingredienser utom saltet och kör i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt degen jäsa i 30 minuter. Forma till bullar, rundriv gärna för bättre reslultat. Sätt ugnen på 250 grader. Låt degen jäsa 30-40 minuter (eller tills ugnen blir varm). Grädda bullarna 12 minuter.
TIPS: Om man vill servera bullarna i papper som på bilden, klipp ett bakplåtspapper i fyra delar (klipp varje bit till en kvadrat) och tryck ner pappersbitarna i en muffinsplåt. Lägg i bullarna innan andra jäsningen.
En lugn och lat söndag önskar jag alla!